След като с негово посредничество на 9 ноември през нощта Армения

...
След като с негово посредничество на 9 ноември през нощта Армения
Коментари Харесай

Путин продължава да регулира положението в Карабах

След като с негово ходатайство на 9 ноември през нощта Армения и Азербайджан подписаха помирение за бойните дейности в противоречивата територия Нагорни Карабах, през днешния ден съветският президент Владимир Путин предложения на среща водачите на двете страни, с цел да договарят още веднъж. Преговорите в Кремъл продължиха 4 часа, а след тях министър председателят на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха взаимно изказване за развиването на Карабах.

Планът за осъществяване на постигнатите през днешния ден договорености ще бъде показан в най-скоро време от вицепремиерите на Русия, Армения и Азербайджан, сподели Путин след срещата.

" Уверен съм, че реализирането на тези договорености ще са в изгода и на арменския, и на азербайджанския нации, без всякакво подозрение ще са от изгода на целия район, а значи и на интересите на Руската федерация - съобщи Путин. -  Благодяра на сътрудниците - президента на Азербайджан и премиера на Армения, че се съгласиха да дойдат в Москва, да се срещнем, да обсъдим въпросите по осъществяването на мирното съглашение от 9 ноември. Стигнахме до извода, че изискванията се съблюдават, и че не са маркирани съществени произшествия ".

Според Путин, реализирана е договореност за развиването на района , както и съответни стъпки по построяването на стопански връзки и по насърчаване на инфраструктурни планове. За задачата ще бъде основана работна група, отпред с вицепремиерите на трите страни, а ще има и подгрупи от специалисти в другите области.

" Руската миротворческа група в Карабах извършва отговорностите си и пред двете страни ", акцентира Путин и добави, че в региона към този момент са се върнали над 48 000 изселени хора и бежанци. 

Путин сподели също по този начин, че Русия във всички свои дейности се е стремяла да следва основните наставления, постигнате от Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).



Арменският министър председател Пашинян обаче съобщи, че към момента има проблеми и конфликът в Карабах към момента не е урегулиран. 

" Разбира се, успяхме като цяло да осигурим режим на преустановяване на огъня, само че остават още доста въпроси, които би трябвало да се решат. Един от тях е статутът на Накорни Карабах. Армения е подготвена да продължи договарянията в границите на съпредседателството на Минската група на ОССЕ, в частност и по въпроса за статута на Карабах ", сподели той.

Пашинян добави, че на срещата при Путин не е бил решен въпросът и с размяната на пленници:   " Това е най-чувствителният и мъчителен въпрос... Договорихме се да продължим да работим по това направление. Считаме, че съответно точка 8 от мирното съглашение от 9 ноември, за жалост, не се извършва изцяло. Надявам се да стигнем до съответно решение в най-кратки периоди ".

Азербайджанският президент Илхам Алиев пък акцентира на транспортните връзки в Карабах : " Минаха два месеца след прекратяването на огъня, и това, че през днешния ден в Москва се събраха водачите на трите страни, подписали съглашението на 9 ноември, приказва за това, че сме настроени за резултат. Подписаното през днешния ден заявление приказва за нашите планове, тъй като една от точките от мирното споразумение бе разблокирането на транспортните връзки. Тази сфера може да придаде огромна динамизация на развиването нарегиона, а също да укрепи сигурността. Защото откритите транспортни връзки дават отговор на ползите на народите на Азербайджан, Армения, Русия, на нашите съседи. Уверен съм, че прилежащите страни също интензивно ще се включат в основаване на транспортни коридори и мрежа от транспортни артерии в нашия район ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР